Cozonac suuuper pufos cu ajutorul robotului Kenwood


Dupa cum ati observat nu este prima campanie Buzzstore la care particip ,dar este prima de care ma temeam. Aveam impresia ca nu o sa reusesc sa finalizez retetele, dar m-am inselat.
Prietenii mei de pe Facebook( pentru ca ceilalti au vazut cu ochii lor cum se lucreaza cu acest robot) si colegii de servicu m-au intrebat daca am mai avut timp si de altceva, ca am tot bucatarit in ultima vreme.
Le-am explicat ca asta este secretul. Sa ai un ajutor cum este Kenwood, nici nu simti cand termini o reteta si te apuci de alta.
Iar cozonaci mai pufosi nu am facut in viata mea. M-am convins, secretul sta in framantat. Eu avand probleme cu o mana nu as fi avut niciodata forta necesara sa  framant asa bine cozonacii.

Multumesc Buzzstore si Kenwood Romania pentru ocazia  de a testa minunatia asta de robot!!! 😊😊
 Ingrediente:
  • 1 kg de faina 000
  • 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata
  • 370ml lapte cald
  • 250 g zahar
  • 4 oua
  • 150 ml ulei
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • coaja rasa de la 2 lamai si o portocala
  • 15 g sare
  •  
Umplutura:
  • 300 g rahat colorat
  • 150 g nuca
  • 100 g zahar
  • 50 g cacao

  • 1 galbenus
  • 50 ml lapte
 Mod de preparare:
  1. Incalzim laptele.
  2.  In castronul mixerului am pus 4 oua intregi.
  3. Adaugam restul de zahar  si vanilia.
  4. Pornimt mixerul  cu telul de sarma pentru batut spuma si  mixam ouale timp de 5 minute.pana devin pufoase si isi schimba culoarea.
  5. Schimbam  telul cu paleta pentru mixat (cea triunghiulara )s adaugam in castron: maiaua, restul de lapte, coaja rasa de lamaie si portocala si 500 g de faina.
      Mixam totul 5 minute. Aluatul este unul subtire, ca de clatite.
  6. Punem  restul de faina impreuna cu sarea.Schimbam paleta robotului cu carligul special pentru framantat si il lasam in functiune 10 minute. Momentan e lipicios insa va deveni neted dupa ce il framantam in continuare.Il adunam dupa carlig si dupa bol si acoerim totul cu fole de plastic. il lasam la odihnit 10 minutesa se odihneasca. 
  7. Am pornit iar robotul si  am turnat cate putin ulei, in 3-4 transe

Rasturnam aluatul pe  pe masa usor unsa cu ulei si il intindemin forma de dreptunghi groasa de 1 deget.

Am impaturat aluatul mai intai in 3, aducand marginile laterale peste treimea medie. Am obtinut un dreptunghi mai lung ale carui capete le-am adus iar peste partea din mijloc.

Acoperim aluatul cu folie de plastic si il lasam  sa se odihneasca 10 minute pe masa de lucru.

. L-am impartit in portii egale a cate 500 g fiecare.
 Fiecare portie am modelat-o sub forma de bila si am asezat-o pe masa de lucru unsa usor cu ulei.

 Dupa fiecare manevra aluatul are nevoie de 10 minute de odihna  si trebuie sa le acoperim cu folie de plastic.
Taiem  rahatul in bucatele .
 Nuca am macinat-o. si  am amestescat-o cu  zaharul tos cu cacaoa.
 Am luat  cate o bila de aluat si am intins-o sub forma de dreptunghi  am presarat deasupra un sfert  din mixul de cacao, zahar si nuca si am distribuit un sfert  din rahat.
Apoi am rulat nu foarte strans formand un sul.

Am pregatit formele de cozonaci si le-am tapetat cu hartie de copt. Am asezat cu grija cozonacii impletiti in ele. Ei trebuie sa ocupe max. 3/4 din inaltimea formei.

Bagam formele in pungi de plastic inchise si le introducem  din nou in cuptor, la dospit.
Cuptorul a fost preincins la 50 C si apoi inchis.
 Am lasat cozonacii la dospit timp de 1,5 ore.
I-am bagat inapoi in pungi pana se incinge cuptorul.
Am pus cuptorul la incins la 180 C (caldura sus, jos si ventilatie) respectiv treapta inalta la cele cu gaz.
Am frecat un galbenus cu putina sare si un pic de lapte si am uns cozonacii.

Am bagat cozonacii pe sina cea mai de jos a cuptorului, pe amandoi deodata. I-am copt 20 de minute la 180 C.
 Asezati cozonacii culcati pe o parte pe gratare. Intoarceti cozonacii fierbinti de pe o parte pe alta (la 10 minute) ca sa nu se turteasca.
Dupa 2-3 ore , se pot acoperi cu carpe curate de bucatarie sau fete de masa de bumbac, canepa sau in.

Comentarii

Postări populare