Tort cu crema de vanilie si rom/Malaga
Drept urmare am facut 2 blaturi pe care le-am suprapus si am preparat cantitate dubla de crema.
Ingrediente blat :
- 3 oua
- 1 pahar de 150 ml de zahar
- 1/2 pahar (acelasi) de ulei
- 1 pahar (acelasi) + 2 linguri de faina
- 1 lingurita praf de copt
Bezea:
- 4 albusuri
- 6 linguri de zahar
- 4 linguri de nuca macinata
Crema:
- 300 ml frisca
- 300 ml lapte
- 4 galbenusuri
- 6 linguri de zahar
- 1plic de budinca de vanilie
- 2linguri de esenta de rom
- 1 lingurita de gelatina granule
- 150de grame de stafide inmuiate in rom
Glazura:
- 150g de ciocolata
- 4-5 linguri de frisca lichida
Sirop:
- 10 linguri de apa
- 2 linguri esenta de rom
- 2 linguri de zahar
Decor:
- 250 ml frisca
- decoratiuni de ciocolata topita (optional)
Mod de preparare:
Pentru blat:
- Batem ouale intregi cu zaharul pana se ingroasa ca o crema.
- Adaugam uleiul in fir subtire si mixam in continuare.
- Incorporam praful de copt cu faina si o adaugam peste oua, amestecand usor.
- Tapetam o tava cu hartie de copt si rasturnam blatul.
- Batem 4albusuri si 6linguri de zahar pana obtinem o bezea ferma.
- Amestecam bezeaua cu nuca macinata si o intindem peste blatul din tava.
- Tava se introduce la cuptorul preincalzit la 150 de grade,
- Lasam blatul cu bezea sa se rumeneasca usor45 minute-1 ora( trebuie sa fie cat mai uscata)
- Scoatem tava si lasam sa se raceasca.
Pentru crema:
- Inmuiem gelatina in apa cat sa o acopere.
- Batem frisca cu o lingura de zahar pudra si o punem la rece.
- Mixam cele 4 galbenusuri ramase de la bezea cu zaharul si adaugam si praful de budinca.
- Fierbem laptele.Luam cateva linguri de lapte fierbinte si punem peste galbenusuri.
- Amestecam galbenusurile bine si le rasturnam in cratita cu lapte fierbinte.
- Amestecam tot timpul cat este pe foc.
- Va rezulta o cream groasa pe care o lasam la racit pana ajunge la temperatura camerei, o mai mixam din cand in cand sa nu se formeze pojghita.
- Dupa ce se raceste, adaugam frisca putin cate putin, mixand mereu.
- Punem esenta de rom si amestecam.
- Adaugam si stafidele bine scurse
- Topim gelatina si o amestecam cu 2-3 linguri de crema si apoi o adaugam la cantitatea totala de crema, amestecand pana se incorporeaza.
- Dam crema la frigider.
Asamblare:
- Desprindem blatul de pe hartia de copt si in taime in doua pe latime.
- Topim pe aburi ciocolata cu frisca lichida si o intindem calduta peste bezea.
- Dupa ce se intareste ciocolata , punem crema si o nivelam.
- Acoperim cu celalat blat cu ciocolata orientata spre crema.
- Dam la rece pana se intareste crema.
- Stropim blatul de sus cu sirop.
- Ornam cu frisca si cu ciocolata.
- Dam tortul la rece cel putin 2 ore inainte de a fi ser
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Ce părere ai despre această reţetă? Lasă-ne un comentariu să ne spui cum ţi-a ieşit sau dacă ai nevoie de îndrumări suplimentare.
******************************************************************************************************************************************************************
Dacă ţi-a plăcut reţeta şi vrei să primeşti newsletter de câte ori preparăm ceva nou, lasă-ne adresa ta de email.
***********************************************************************************