Tort cu crema de vanilie si rom/Malaga



Eu am folosit cantitati duble pentru ca am avut nevoie de un tort mai mare.:).
 Drept urmare am facut 2 blaturi pe care le-am suprapus si am preparat cantitate dubla de crema.


Ingrediente blat :



  •  3 oua
  •  1 pahar de 150 ml de zahar
  •  1/2 pahar (acelasi) de ulei
  •  1 pahar (acelasi) + 2 linguri de faina
  •  1 lingurita praf de copt





Bezea:


  •  4 albusuri
  •  6 linguri de zahar
  •  4 linguri de nuca macinata




Crema:


  •  300 ml frisca
  •  300 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  •  6 linguri de zahar
  •  1plic de budinca de vanilie
  •  2linguri de esenta de rom
  •  1 lingurita de gelatina granule
  •  150de grame de stafide inmuiate in rom


Glazura:


  •  150g de ciocolata
  • 4-5 linguri de frisca lichida



Sirop:
  • 10 linguri de apa
  • 2 linguri esenta de rom
  • 2 linguri de zahar



    Decor:
    •  250 ml frisca 
    •  decoratiuni de ciocolata topita (optional)


    Mod de preparare:

    Pentru blat:
    1. Batem ouale intregi cu zaharul pana se ingroasa ca o crema.
    2.  Adaugam uleiul in fir subtire si mixam in continuare.
    3. Incorporam praful de copt cu  faina si o adaugam peste oua, amestecand usor.
    4. Tapetam o tava cu hartie de copt si rasturnam blatul.
    5. Batem 4albusuri si 6linguri de zahar  pana obtinem o bezea ferma.
    6. Amestecam bezeaua cu nuca macinata si o intindem peste blatul din tava.
    7. Tava se introduce la cuptorul preincalzit la 150 de grade,
    8. Lasam blatul cu bezea sa se rumeneasca usor45 minute-1 ora( trebuie sa fie cat mai uscata)
    9. Scoatem tava si lasam sa se raceasca.

    Pentru crema:


    1. Inmuiem gelatina in apa cat sa o acopere.
    2. Batem frisca cu o lingura de zahar pudra  si o punem la rece.
    3. Mixam cele 4 galbenusuri ramase de la bezea cu zaharul si adaugam si praful de budinca.
    4. Fierbem laptele.Luam cateva linguri de lapte fierbinte si punem peste galbenusuri.
    5. Amestecam galbenusurile bine si le rasturnam in cratita cu lapte fierbinte.
    6. Amestecam tot timpul cat este pe foc.
    7. Va rezulta o cream groasa pe care o lasam la racit pana ajunge la temperatura camerei, o mai mixam din cand in cand sa nu se formeze pojghita.
    8. Dupa ce se raceste, adaugam frisca putin cate putin, mixand mereu.
    9. Punem esenta de rom si amestecam.
    10. Adaugam si stafidele bine scurse
    11. Topim gelatina si o amestecam cu 2-3 linguri de crema si apoi o adaugam la cantitatea totala de crema, amestecand pana se incorporeaza.
    12. Dam  crema la frigider.

    Asamblare:



    1. Desprindem blatul de pe hartia de copt si in taime in doua pe latime.
    2. Topim pe  aburi ciocolata cu frisca lichida si o intindem calduta peste bezea.
    3. Dupa ce se intareste ciocolata , punem crema si o nivelam.
    4. Acoperim cu celalat blat cu ciocolata orientata spre crema.
    5. Dam la rece pana se intareste crema.
    6. Stropim blatul de sus cu sirop.
    7. Ornam cu frisca  si cu ciocolata.
    8. Dam tortul la rece cel putin 2 ore inainte de a fi ser








    Comentarii

    Postări populare