Cozonac fara framantare


Ingrediente:
Aluat:
  • 500g faina
  • 100g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 25g drojdie proaspata
  • 220ml lapte
  • 70g unt topit
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 1 lingura coaja de portocala.
Umplutura:
  • albusuri
  • 100g zahar
  • 2 linguri cacao
  • 200g nuca/alune/migdale macinate
  • stafide/goji/merisoare
  • rahat.
Mod de preparare:
  1. Amestecam drojdia cu laptele cald si lasam sa creasca la caldura.
  2. Intr-un vas incapator punem faina, zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul vanilat,  untul topit si uleiul, galbenusurile si drojdia care intre timp s-a umflat.
  3. Amestecam toate ingredientele pana obtinem un aluat elastic.
  4. Ii dam forma unei bile.
  5. Acoperim vasul si il asezam intr-un loc ferit de curent.
  6. Il lasam la dospit o ora. 
  7. Intre timp pregatim umplutura, batem albusurile spuma tare.
  8. Adaugam zaharul si mixam pana se topeste zaharul.
  9. Punem nuca, cacaoa si esenta de rom si amestecam cu o lingura.
  10. Intindem aluatul pe blatul uns bine cu ulei, pana obtinem o foaie de lungimea tavii in care il vom coace.
  11. Umplutura o intindem pe toata suprafata foii, adaugam rahat, stafide si ce mai dorim.
  12. Rulam cozonacul si il punem in tava tapetata cu hartie de copt.
  13. Acoperim tava si il lasam la crescut o ora.
  14. Inainte de a-l baga la cuptor il ungem cu ou amestecat cu o lingura de zahar.
  15. Il coacem 45-50 de minute, in functie de cuptor.
  16. Daca se rumeneste foarte tare deasupra, acoperiti tava cu folie de aluminiu, pentru a evita sa se arda, cum am patit eu. :(
  17. Il scoatem din cuptor si ii presaram cu zahar pudra vanilat si infasuram in prosoape sa se raceasca treptat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pipotele si inimioare la tigaie cu piure de cartofi

Dulceata de cirese cu zahar gelifiant